Evenimente

Zece zile cu Scriitori la școală în Târgu Mureș / Tíz napig voltak Írók az iskolában Marosvásárhelyen

Postat de in data de dec. 15, 2022 in Evenimente, Literatura | 0 comentarii

Zece zile cu Scriitori la școală în Târgu Mureș / Tíz napig voltak Írók az iskolában Marosvásárhelyen

RO | Opt autori, români și maghiari, au susținut ore de literatură pentru aproape 900 de elevi

Ediția a 5-a a proiectului Scriitori la școală, implementat de Asociația Podium, s-a desfășurat în perioada septembrie-noiembrie 2022. Patru autori de limbă română și patru autori de limbă maghiară s-au întâlnit cu elevi de la cinci licee din Târgu Mureș, în timpul orelor de literatură. În total, au beneficiat de orele susținute de scriitori elevi din 34 de clase, fiind implicați peste 880 de elevi și 20 de cadre didactice. 

„Ținem să le mulțumim în mod deosebit doamnelor profesoare: Romana Pantea, Valeria Cioată, Ana Șoiom și Kozma Edit (Liceul Vocațional de Artă); Brandner Judit-Emőke, Kusztos-Bálint Etelka, Mózer Brigitta, Siklódi Beáta, Sikó Olga-Anna și Székely Emese (Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”); Consuela Pop, Maria Motorga şi Melania Bândilă (Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș); Simon Erika, Cristina Gliga, Diana Cârnațiu și Ruxandra Soțan (Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai”); Florina Moldovan, Diana Alexandru, Anca Blaga și Raluca Marian (Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”). 

La fel ca în cazul edițiilor anterioare și anul acesta cadrele didactice au fost cei mai importanți parteneri ai Asociației Podium, în cadrul proiectului” – echipa Scriitori la școală.

Proiectul Scriitori la școală, implementat de Asociația Podium, este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.*

Ediția din 2022 a proiectului a fost realizată cu sprijinul companiei Reea, sponsor principal al „Scriitori la școală”.

Din echipa proiectului fac parte Andrei Vornicu, Szász Gyopár, Lehel Szakács, Szilágyi Panna și Valentin Covaciu. 

Evenimentele din cadrul proiectului au debutat în 16 septembrie. Alexandra Felseghi, dramaturg, a susținut câte o oră de literatură pentru clasele a XII-a A, a X-a A și a XI-a C, de la Liceul Vocațional de Artă. Întâlnirile au avut loc între 13:00 și 16:00, iar discuțiile au pornit de la experiența comună a autoarei cu elevii, ea fiind, de asemenea, absolventă a unui liceu de artă, a studiat pian până când, după liceu, a luat decizia să studieze regie de teatru. Apoi, conversațiile dintre Alexandra și elevi au fost alimentate de curiozitatea de a afla de ce s-a îndreptat spre arta dramatică, de ce și cum a început să scrie, dar și despre relațiile dintre scriitor (dramaturg sau autor dramatic) și regizor sau actori în timpul realizării unui spectacol. 

Întâlnirile dintre tânăra autoare Kész Orsolya, critic literar, și elevi s-au desfășurat în 6 octombrie, în clădirea de pe strada Mihai Viteazul a Liceului Romano-Catolic, instituție care în prezent aparține de Liceul „Bolyai”. Evenimentul a început la ora 8:00 și au participat clasele: a XII-a AK, a XII-a BK, a XII-a CK, a XI-a AK, a XI-a BK, a XI-a CK, a X-a BK și a X-a CK, în total, fiind prezenți peste 200 de elevi. 

În 18 octombrie, Székely Csaba, a susținut 3 ore de literatură maghiară, pentru elevi din 3 clase de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”. Acesta le-a propus elevilor câte un exercițiu de improvizație și a discutat cu ei despre personaje și despre momentele importante ale unei piese de teatru, din perspectiva autorului. „Ora de literatură ținută de Székely Csaba a fost interactivă și captivantă. Am avut ocazia să vedem ce se petrece în culisele dramaturgiei. La începutul orei, câțiva elevi au prezentat situația inițială a uneia dintre cele mai cunoscute drame a lui Shakespeare, Hamlet, ceea ce mi s-a părut foarte amuzant. Prin intermediul acestor activități ne-am apropiat mai mult de lumea teatrului”, ne-a transmis una dintre elevele din clasa a XI-a C.

Al. Cistelecan a fost oaspetele elevilor din 3 clase de la Colegiul Național „Unirea”. Întâlnirile au avut loc în 19 octombrie. Criticul literar a început orele cu o scurtă prezentare a celei mai recente dintre cărțile sale, „Fete pierdute”, apoi a încercat să discute cu elevii despre felul în care ne apropiem, înțelegem și vorbim despre poezie, fie că e vorba despre autori canonici sau autori contemporani. 

Prozatorul Andrei Ruse a fost oaspetele Asociației Podium, la Târgu Mureș, pentru aproape o săptămână, la începutul lunii noiembrie.

Acesta a susținut ore de literatură pentru elevi din 3 clase de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” (în 2 noiembrie), pentru elevi din 3 clase de la Colegiul Național „Unirea” (în 3 noiembrie) și pentru 2 clase de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” (în 4 noiembrie).

Balázs Imre József, critic literar și poet, a susținut ore de literatură pentru trei clase ale Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai” în data de 11 noiembrie. În cadrul acestor ore de literatură, invitatul a discutat cu elevii și le-a propus exerciții de scriere creativă.

Mărcuțiu-Rácz Dóra a susținut ore de literatură pentru elevii din clasele a X-a D, a XI-a B și a XII-a B de la Liceul Vocațional de Artă. Orele s-au desfășurat în data de 17 noiembrie, începând de la ora 14:00. Dóra le-a citit elevilor din textele sale, dar și texte ale altor scriitori tineri maghiari. De asemenea, i-a provocat pe elevi să scrie cu ajutorul câtorva exerciții scurte de scriere creativă.

Ultimul eveniment din cadrul proiectului Scriitori la școală, ediția 2022, s-a desfășurat în 23 noiembrie, la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș: Andreea Pop a ținut ore de literatură pentru 3 clase, le-a vorbit elevilor despre profesia de cronicar literar și a discutat cu aceștia despre câteva poezii din volumele „Nu mă întrerupe” de Cătălina Stanislav și „Softboi mimosa” de Tudor Pop.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

HU | Nyolc román és magyar író tartott irodalomórát közel 900 diáknak

Immár 5-ik alkalommal került sor az Írók az iskolában projekt megszervezésére. Idén, 2022-ben, szeptember és november között négy román és négy magyar író találkozott öt marosvásárhelyi líceum diákjaival a rendhagyó irodalomórák során. Összesen 34 osztály, több mint 880 diák és 20 tanár vett részt a projekt keretén belül szervezett irodalomórákon.

„Köszönetet szeretnénk mondani a tanárnőknek, akik az irodalomórák szervezésében segítettek: Romana Pantea, Valeria Cioată, Ana Șoiom és Kozma Edit (Marosvásárhelyi Művészeti Líceum); Brandner Judit-Emőke, Kusztos-Bálint Etelka, Mózer Brigitta, Siklódi Beáta, Sikó Olga-Anna és Székely Emese (Bolyai Farkas Elméleti Líceum);  

Consuela Pop, Maria Motorga és Melania Bândilă (Unirea Nemzeti Kollégium); Simon Erika, Cristina Gliga, Diana Cârnațiu és Ruxandra Soțan (Gheorghe Șincai Műszaki Líceum); Florina Moldovan, Diana Alexandru, Anca Blaga és Raluca Marian (Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégium).

Az előző évekhez hasonlóan, idén is a tanárnők nyújtották a legnagyobb segítséget a Podium Egyesület számára a projekt kivitelezésében.” – az Írók az iskolában csapata.

Az Írók az iskolában projektet a marosvásárhelyi Podium Egyesület kivitelezi, és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal társfinanszírozásával valósul meg. A kulturális projektekre kiírt vissza nem térítendő anyagi támogatás elnyerésére szervezett verseny következtében a projektünk a Polgármesteri Hivatal támogatásában részesül. *

A projekt 2022-es évadjának főtámogatója a Reea kft.

A projekt szervezői csapata a következő személyekből tevődik össze: Andrei Vornicu, Szász Gyopár, Szakács Lehel, Szilágyi Panna és Valentin Covaciu.

Az első eseményre szeptember 16-án került sor. Alexandra Felseghi, drámaíró. Az írónő egy-egy irodalomórát tartott a Művészeti Líceum XII. A, X. A és XI. C osztályai számára. A találkozókra 13:00 és 16:00 óra között került sor, és az óra kezdetén, az írónő megosztott a diákokkal néhány személyes tapasztalatot, aki szintén művészeti középiskolát végzett, zongorát tanult, mígnem a középiskola után úgy döntött, hogy színházi tanulmányokat folytat. Aztán az írónő és a diákok közötti beszélgetés alapját az a kérdés képezte, hogy miért fordult a drámaművészet felé, miért és hogyan kezdett írni, de az író (vagy drámaíró) és a rendező vagy a színészek kapcsolatáról is szó esett.

Kész Orsolya három rendhagyó irodalomórát tartott a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban az „Írók az iskolában” projekt keretén belül. A fiatal írónő-irodalomkritikus a most a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz tartozó katolikus iskola Mihai Viteazul utcai épületében találkozott a diákokkal.

Az esemény reggel 8:00-kor kezdődött, és a következő osztályok diákjai vettek részt rajta: XII. AK, XII. BK, XII. CK, XI. AK, XI. BK, XI. CK, X. BK és X. CK, összesen több, mint kétszázan.

Október 18-án Székely Csaba drámaíró három irodalomórát tartott a Bolyai Farkas Elméleti Líceum három osztályának. Egy diák a XI.C osztályból így vélekedett az óráról: „A Székely Csaba által tartott rendhagyó irodalomóra interaktív és élménydús volt. Lehetőségünk adódott betekinteni a drámaírás színfalai mögé. Az óra elején egy pár diák eljátszodta az egyik legnagyobb Shakespeare-dráma, a Hamlet alaphelyzetét, ami nagyon vicces volt. Ezáltal közelebb kerülhettünk a dráma és a színjátszás világához.”

Al. Cistelecan irodalomtörténész a marosvásárhelyi „Unirea” Nemzeti Kollégium három osztályának vendége volt. A találkozókra október 19-én került sor. Az irodalomkritikus legutóbbi, Elveszett lányok (Fete pierdute) című könyvének rövid bemutatásával kezdte az órát, majd beszélgetni kezdett a diákokkal arról, hogy miként közeledünk a költészet felé, hogyan értjük meg, és hogyan beszélünk a költészetről, legyen szó klasszikus- vagy kortárs irodalomról.

Andrei Ruse író közel egy hétig volt a Pódium Egyesület vendége Marosvásárhelyen, november elején.

Az Írók az iskolában projekt keretében irodalomórákat tartott a Gheorghe Şincai Műszaki Líceum három osztályának (november 2-án), az Unirea Nemzeti Kollégium három osztályának (november 3-án), illetve az Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégium két osztályának (november 4-én).

A Gheorghe Șincai Műszaki Líceum három osztályának diákjaival beszélgetett Balázs Imre József irodalomtörténész november 11-én. A rendhagyó irodalomórákon többek között kreatív írási gyakorlatot végeztek a diákok, de szó esett irodalomról, alkotásról és a költészetről is.

Mărcuțiu-Rácz Dóra a marosvásárhelyi Művészeti Líceum X. D, XI. B és XII. B osztályaiban tartott rendhagyó irodalomórákat november 17-én, 14 órától kezdődően. Az írónő és diákok közti találkozók a Podium Egyesület Írók az iskolában projektje keretében valósultak meg.

Dóra olvasott a diákoknak saját, de más fiatal magyar írók írásaiból is. Emellett írásra szólította fel őket néhány kreatív írási gyakorlat segítségével.

A 2022-es Írók az iskolában projekt utolsó eseményére november 23-án került sor a marosvásárhelyi Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégiumban.

Andreea Pop három osztálynak tartott irodalomórát, amelyek során a műelemzésről beszélt a diákoknak, majd közösen megbeszéltek néhány verset Cătălina Stanislav Nu mă întrerupe (Ne szakíts félbe) és Tudor Pop Softboi mimosa című kötetéből.

*A projekt nem feltétlenül tükrözi a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács álláspontját, ezen intézmények nem felelősek a projekt tartalmáért vagy eredményeiért. E felelősség teljes mértékben a pályázat nyertesére hárul.

Citeste mai departe

Scriitori la școală 2020: literatura a învins criza

Postat de in data de nov. 27, 2020 in Literatura, Noutati | 0 comentarii

Într-un an care a sfidat toate normele posibile şi care, prin natura sa provocatoare şi dificilă va rămâne în memoria umanităţii pentru totdeauna, cea de-a treia ediţie a proiectului Scriitori la școală, derulat de Asociația Podium, nu putea fi decât una atipică. Bilanţul ediţiilor precedente, reunind 15 scriitori români şi maghiari invitaţi în 7 licee din Târgu Mureş, în cadrul unor întâlniri de pe urma cărora au beneficiat aproximativ 1000 de elevi şi 24 de cadre didactice ne-a încurajat să continuăm şi în acest an, în pofida tuturor impedimentelor. Astfel, ne-am adaptat circumstanţelor, am mutat întâlnirile în zona online şi i-am invitat în perioada septembrie-noiembrie pe scriitorii Dragomán György, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie și Radu Vancu.

Aceștia au ținut ore de literatură română și maghiară contemporană pentru elevi de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas“, Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș, Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu“, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai“, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” şi Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc“. Ba mai mult, Dragomán György şi Szabó T. Anna au reuşit să cunoască şi nişte liceeni din Oradea. La fel ca și până acum, scriitorii au avut libertate absolută în modul de desfășurare a orelor, iar caracterul informal și prietenos al abordării a apropiat elevii de literatura autohtonă contemporană care, în mare măsură, e absentă din programa școlară. Elevii au avut șansa de a cunoaște latura umană a scriitorilor, povestea autentică a aventurii scriitoricești și, bineînţeles, prilejul de a adresa întrebări direct la sursă.

Scriitori la școală 2020 – căldură în rețea

Ediţia din acest an a proiectului Scritori la şcoală ne-a confirmat că literatura, prin capacitatea ei de a apropia suflete, minţi şi de a anula distanţele fizice, a reuşit să amelioreze sentimentul de izolare şi temerile pe care le-a stârnit pandemia. Literatura are forţa de a canaliza energiile creative, imaginaţia şi facultatea de a visa atât de necesare oamenilor. Feedback-ul primit din partea elevilor, a profesorilor şi a scriitorilor invitaţi atestă acest lucru:

„Elevilor le-a plăcut întâlnirea nu doar cu scriitoarea Ioana Nicolaie, ci cu o întreagă literatură care li s-a propus ca poveste salvatoare. De fapt, elevii au apreciat cultura ei literară, finețea și sensibilitatea la frumosul artistic. Le-au plăcut recomandările făcute de domnia sa, de la arta plastică la muzică sau scriitori contemporani. De fapt, întâlnirea cu ea a fost o călătorie minunată prin lumea creației și a creatorilor din toate timpurile. De asemenea, le-a plăcut faptul că Ioana Nicolaie i-a motivat să creeze, să creadă în visul lor, să rămână copii în suflet, să exploreze, să îndrăznească. A fost o întâlnire cu stare și cu folos.“ (Prof. Romana Pantea, Liceul Vocaţional de Arte)

„Când am acceptat să petrec trei ceasuri cu liceeni mari ai Liceului de Arte din Târgu Mureş, era primăvară, iar pandemia trebuia să se termine până-n toamnă când aveau să reînceapă toate întâlnirile culturale, lansări, târguri de carte, poveşti fel de fel. Iar eu aveam să fiu acolo fizic, să-i cunosc, să descopăr cum sunt ei. Ei bine, lucrurile s-au petrecut cu totul altfel şi, deşi n-am prea acceptat evenimente pe zoom, azi am fost la datorie. Ce-a ieşit, nu se cade să zic eu. Îmi sfârâia minte la sfârşit, trei ceasuri în flux continuu au fost… trei ceasuri. Cert e că mi-au adus bucurie.“ (Ioana Nicolaie)

„În urma întâlnirii online cu Dragomán György cred că toată clasa a primit un imbold pentru a scrie sau a citi. Am avut ocazia să îl ascultăm vorbindu-ne despre procesul său de creație: ne-a povestit cum o imagine dintr-un vis poate deveni o nuvelă sau un roman, un gând – o frază, un zid alb – ecran de cinema și, chiar mai mult: am văzut și scaunul unde se nasc ideile. Pe lângă acestea, ne-a oferit și unele sfaturi pentru a scrie și pentru a crea lumi din cuvinte. Sunt bucuroasă pentru faptul că am avut ocazia să cunoaștem creatorul prietenos din spatele volumelor sale.” (Magyari Annamária, clasa a 12-a B, Liceul Vocațional de Arte)

„Trebuie să mărturisesc faptul că am avut emoții ușoare. Cu toate că începem să ne obișnuim cu conversațiile pe Zoom, încă nu am avut ocazia să vorbim în fața unui număr atât de mare de elevi, dar comunicarea la distanță a fost eficientă, iar elevii și-au manifestat interesul atât față de literatură, cât și față de noi ca scriitori. Am încercat să-i familiarizăm cu operele noastre, cu metodele și disciplina necesară pentru a clădi orice carieră, dar în special o carieră de scriitor. Ne-a bucurat faptul că elevii au fost activi chiar și în aceste condiții de comunicare prin intermediul unor dispozitive și au avut curajul să pună întrebări referitoare la subiecte care îi interesează, subiecte care îi vor însoți indiferent de cariera pentru care optează.” (Szabó T. Anna)

„Mie mi s-a părut interesant și mi-a plăcut că a fost un mediu cald unde chiar am învățat lucruri noi care poate ne vor ajuta pe viitor și că am putut să ne spunem și noi opiniile, fiind ascultați. :)”, ne-a transmis Smara, elevă în clasa a IX-a, la Colegiul Național Papiu, după întâlnirea cu Radu Vancu.

În total, în această toamnă, au beneficiat de întâlnirile cu scriitori invitați peste 600 de elevi și 17 cadre didactice din 6 licee din Târgu Mureș, acestora adăugându-li-se aproximativ 90 de elevi de la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea.

Proiectul Scriitori la școală 2020 a fost cofinanțat de Primăria Târgu Mureș și a beneficiat de sprijinul instituțional al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Citeste mai departe

Întâlnire cu o minte sclipitoare: Vasile Adamescu – Supraomul

Postat de in data de dec. 14, 2016 in Evenimente | 0 comentarii

Asociația Podium, Universitatea „Petru Maior” și Primăria Municipiului Tîrgu Mureș vă invită marți, 13 decembrie, de la ora 14.00, la o întâlnire cu o minte sclipitoare: Vasile Adamescu – Supraomul.

Afis Adamescu

Citeste mai departe

„Arta – Puntea către inovație”, la Continental, în cadrul INTER-ENG 2016

Postat de in data de dec. 10, 2016 in Arte plastice, Evenimente | 0 comentarii

foto 1

Expoziția „Art – Bridge to the Innovation” (Arta – Puntea către inovație) a fost vernisată în cadrul Conferinței INTER-ENG 2016 -„Interdisciplinarity in Engineering” (6 – 7 octombrie 2016), organizată de Universitatea „Petru Maior”. Vernisajul a avut loc miercuri, 5 octombrie, de la ora 18.00, în Sala Aman a hotelului Continental din Tîrgu-Mureș.

foto 2

Au fost prezentate lucrări realizate de cursanții programului Castelul Cunoașterii, dezvoltat de Asociația Podium, dar și picturi semnate de Teodora Chira, fondatoarea Asociației. Cursurile de pictură de la Castelul Cunoașterii se adresează copiilor și adulților în aceeași măsură, aspect marcat și cu ocazia expoziției. De asemenea, în cadrul evenimentului copiii cei care participă la cursurile de chitară ale „Castelului” au susținut un mic concert împreună cu profesoara lor, Veronica Ilie.

foto 3

Culoare, sunet și bucurie

„La Castelul Cunoașterii este culoare, sunet și bucurie. Sperăm că este un loc de unde toată lumea rămâne cu amintiri foarte frumoase”, a spus Teodora Chira în deschiderea evenimentului. Apoi a mulțumit Universității „Petru Maior” pentru colaborarea cu Asociația Podium și Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș pentru sprijinul acordat programului Castelul Cunoașterii.

foto 4

Expoziția a fost prezentată de artistul plastic și arhitectul Ana-Maria Crișan, care a apreciat felul în care se lucrează la „Castel”. „În cadrul atelierului mereu se practică dialogul și membrii au valoare egală și sunt de egală importanță. Sunt categorii diferite spre care se îndreaptă membrii cercului plastic. Există o idee de bază între terestru și celest, de la pământ la cer, pentru că e vorba despre ascensiune, de aspirație, de ideal și de pragmatism. Între aceste drumuri sigur că există noțiunea divină, noțiunea perfecțiunii”, a spus Ana-Maria Crișan.

foto 5_

„Este un lucru minunat că acești copii și acești adulți, în loc să abuzeze de mijloacele electronice care ne înconjoară să-și găsească relaxare și plăcere în pictură”, a mai spus artistul plastic. Apoi, Ana-Maria Crișan s-a apropiat de grupul de copii și a înfiripat câte un mic dialog cu fiecare despre pictura pe care au adus-o în cadrul expoziției.
Evenimentul s-a încheiat cu concertul copiilor de la cursurile de chitară ale Veronicăi Ilie.

foto 5

foto 6

Textul a fost preluat de pe site-ul cotidianului Zi de zi. (link AICI)

Citeste mai departe

Amintiri de la Castel. Grădiniţa Ştefania şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă

Postat de in data de oct. 2, 2016 in Arte plastice, Evenimente | 0 comentarii

stefania

Grădiniţa Ştefania din Tîrgu-Mureş în colaborare cu Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 1 Tîrgu-Mureş. La Comisia Metodică a Educatoarelor, împreună cu artistul Nagy Elek Miklos.

stefania_

Citeste mai departe

Amintiri de la Castel. Grădiniţa Albinuţa

Postat de in data de oct. 2, 2016 in Arte plastice, Evenimente | 0 comentarii

gradi albinuta

Amintiri din activitatea Castelului Cunoaşterii: Grădiniţa „Albinuţa” din Tîrgu-Mureş. Cerc pedagogic al educatoarelor, la Teatrul Ariel.

gradi albinuta_

 

Citeste mai departe